Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

GREEK SHIPPING NEWS:Aρθρο του κου Αθανασιου.H Louis Hellenic κυριαρχεί στην ελληνική κρουαζιέρα

Στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι εφέτος θα εκτελέσουν κυκλικές κρουαζιέρες πάνω από 125 πλοία, από τα οποία τα 8 θα είναι ελληνικών συμφερόντων και μόνο 5 με ελληνική σημαία. ( όλα θα ανήκουν στην εταιρεία Louis Hellenic Cruises του ελληνοκύπριου εφοπλιστή κ. Κωστάκη Λοίζου). Επίσης δύο πλοία διαχειρίζεται και η εταιρεία Monarch Classic Cruises των Λου Κολλάκη. Μιχάλης Λάμπρου και Ανδρέα Ποταμιάνου και ένα πλοίο ο Στέλιος Χατζηϊωάννου.
Κυρίαρχος της ελληνικής κρουαζιέρας είναι πλέον ο κ. Κ. Λοίζου ο οποίος διατηρεί το αποκλειστικό προνόμιο, λόγω της ελληνικής σημαίας, της αποβίβασης και επιβίβασης τουριστών από και προς ελληνικά λιμάνια και νησιά. Η Louis Hellenic Cruises, είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην περιοχή της Μεσογείου, αφού διαθέτει συνολικά 13 κρουαζιερόπλοια από τα οποία τα τέσσερα είναι ναυλωμένα στην Αγγλική Thomson Cruises (που ανήκει στον Όμιλο της TUI) και ένα στην Γερμανική Transocean. Πέντε από τα πλοία της Louis εκτελούν κρουαζιέρες από τον Πειραιά, δύο από τη Γένοβα. Τα πλοία της Louis που έχουν ελληνική σημαία είναι τα Aquamarine, Coral, Cristal, Orient Queen και Perla. Τα πλοία από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιούν 3ήμερες, εβδομαδιαίες και 16ήμερη κρουαζιέρα, στα ελληνικά νησιά, καθώς επίσης και σε 12 χώρες της Μεσογείου (Κανάρια νησιά, Αίγυπτος, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Ιταλία, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία). Η πιο δημοφιλής κρουαζιέρα της εταιρείας είναι η Πειραιάς, Κωνσταντινούπολη, Μύκονος, Πάτμος, Κουσάντασι, Ρόδος, Ηράκλειο, Σαντορίνη, Πειραιάς.
Εξάλλου, ο Στέλιος Χατζηϊωάννου, πρόεδρος του Ομίλου της easyCruise με το κρουαζιερόπλοιο του easyCruiseOne οργανώνει κρουαζιέρες στα Ιόνια νησιά. Το διαφημιστικό του σλόγκαν είναι «το πρωί μαντολάτο, το βράδυ μαντολίνο» και είναι εμφανής η προσπάθεια του να προσδώσει στις κρουαζιέρες του έντονο τοπικό χρώμα. Το πλοίο θα ξεκινάει από τη Μαρίνα Ζέας για μια κρουαζιέρα δέκα ημερών. Δεύτερο λιμάνια είναι η Ιτέα και μετά θα πιάνει Ιθάκη, Παξούς, Άγιους Σαράντα. Κέρκυρα, Πρέβεζα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και θα καταλήγει στο Κιάτο. Οι επιβάτες θα έχουν στη διάθεσή τους όλη τη μέρα και τη νύχτα για να εξερευνήσουν κάθε προορισμό, να κάνουν μπάνιο, να φάνε στα τοπικά εστιατόρια, να κάνουν clubbing. Στόχος της εταιρείας είναι οι νέες ηλικίες, αλλά με το λιμάνι των Αγίων Σαράντα είναι σίγουρο ότι θα προσελκύσει και μεγαλύτερες ηλικίες. Το πλοίο φιλοξενεί 234 επιβάτες και 54 άτομα πλήρωμα. Στόχος του Στέλιου Χατζηιωάννου, είναι να δημιουργήσει έναν εντελώς νέο τρόπο θαλάσσιων διακοπών για νέους, ανεξάρτητους ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν σε συναρπαστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία. Για το λόγο αυτό το πλοίο της easyCruise είναι μικρού μεγέθους και ταξιδεύει τις πρωινές ώρες και φτάνει σε κάθε προορισμό νωρίς το μεσημέρι. Με αυτό τον τρόπο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις συμβατικές κρουαζιέρες, οι επιβάτες της easyCruise.com έχουν όλο το χρόνο και την ελευθερία που χρειάζονται για να απολαύσουν τους προορισμούς που επισκέπτονται.Τέλος η εταιρεία Monarch Classic Cruises των Λου Κολλάκη και Ανδρέα Ποταμιάνου διαθέτει δύο πλοία, το Ocean Countes (δυναμικότητας 800 επιβατών) και το Blue Monarch ( δυναμικότητας 542 επιβατών), τα οποία θα πραγματοποιούν 3ήμερες, 4ήμερες και 7ήμερες κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Κύπρο και τους Αγίους Τόπους. Οργανώνει και την 14ήμερη κρουαζιέρα που ονομάζεται «Ταξίδι στην Αρχαιότητα» που είναι ένας συνδυασμός των πιο σημαντικών και μαγευτικών προορισμών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και τη Τουρκία.
Τεράστιο είναι πλέον το ενδιαφέρον των τουριστών να πραγματοποιούν κρουαζιέρες στην Ευρώπη και παρατηρείται τον τελευταίο καιρό «μπουμ» κυρίως στη Μεσόγειο. Υπολογίζεται ότι συνολικά εφέτος θα διακινηθούν με κρουαζιερόπλοια περίπου 12,8 εκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως, ενώ κατά την περσινή περίοδο ταξίδεψαν με πλοία 12,6 εκ. Επιβάτες. Μάλιστα στοιχεία αναφέρουν ότι οι πληρότητες των κρουαζιεροπλοίων προσεγγίζουν το 105%, ποσοστό που δηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των τουριστών να πραγματοποιούν κρουαζιέρες σε διάφορα σημεία της γης. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα περίπου 10,3 εκατομμύρια επιβάτες προέρχονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο συνολικός τζίρος από την βιομηχανία τουρισμού στην Ευρώπη ανέρχεται σε 48,15 δις ευρώ και το 8,4% προέρχεται από τις κρουαζιέρες.