Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:Ακτοπλοΐα: Βλάβες και αλλαγές δρομολογίων συνθέτουν το θερινό σκηνικό

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων, οι αλλαγές δρομολογίων με στόχο την επίτευξη βιώσιμων λύσεων για τα πλοία και οι βλάβες συνθέτουν το σκηνικό της ακτοπλοΐας σε μία περίοδο που αρχίζει η μαζική έξοδος των επιβατών προς τα νησιά.
Οι αλλαγές δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο από την Hellenic Seaways, και οι βλάβες πλοίων της Saos Ferries και της Κοινοπραξίας Sea Jets ήταν τα τελευταία επεισόδια στο ετήσιο θερινό ακτοπλοϊκό σίριαλ.
H Ηellenic Seaways ζήτησε τροποποίηση των δρομολογίων της στη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο για οικονομικούς λόγους όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Συγκεκριμένα η εταιρεία προχώρησε στη διακοπή δύο δρομολογίων (Τρίτης και Τετάρτης) ενώ δρομολόγησε στη γραμμή το "Highspeed 5" αντί του "Highspeed 4".
To YENANΠ ενέκρινε την αλλαγή αυτή παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί εισιτήρια μετά από διαβεβαίωση της εταιρείας ότι οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του Υπουργείου επισημαίνονται τα εξής:
«- Το Highspeed 4 με μεταφορική ικανότητα 1004 επιβατών που εκτελούσε καθημερινά τη γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο-Πειραιάς διακόπτει τη δρομολόγησή του λόγω μειωμένης ζήτησης εισιτηρίων (ενδεικτικά αναφέρεται 28 έως 168 διακινούμενοι επιβάτες και 33 έως 7 μεταφερόμενα οχήματα ανά δρομολόγιο).
- Το δρομολόγιο Πειραιάς-Ρέθυμνο θα εκτελείται τις μέρες Δευτέρα-Πέμπτη-Παρασκευή-Κυριακή από το Highspeed 5 μεταφορικής ικανότητας 809 επιβατών.
- Το Highspeed 4, θα εκτελεί 6 απογευματινά δρομολόγια στη γραμμή Πειραιά-Σύρο-Τήνο-Μύκονο στη θέση του Highspeed 5.
- Η δρομολογιακή γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος ενισχύεται με ένα επιπλέον δρομολόγιο που θα εκτελεί το Ε/Γ - Ο/Γ -Τ/Χ Hιghspeed 3 κάθε Τετάρτη.
- Για τις αλλαγές, η εταιρεία διαβεβαιώνει, ότι έχει ενημερώσει όλους τους επιβάτες που έχουν κάνει κρατήσεις εισιτηρίων».
Επίσης με ανακοίνωση της η εταιρεία Ηellenic Seaways επισημαίνει ότι «για τα δρομολόγια της Τρίτης - Τετάρτης & του Σαββάτου από 04/07 έως 31/07 στη γραμμή Πειραιά - Ρέθυμνο - Πειραιά τα οποία δεν εκτελούνται, ενημερώθηκαν τηλεφωνικά (από τις 04/07 αμέσως μετά τη λήψη του σχετικού εγκριτικού σήματος του ΥΕΝ όλοι οι επιβάτες οι οποίοι είχαν χορηγήσει τον αριθμό του τηλεφώνου τους κατά την κράτησή τους καθώς και τα συνεργαζόμενα πρακτορεία που είχαν εκδώσει εισιτήρια και δεν είχαν καταχωρήσει τον αριθμό τηλεφώνου του επιβάτη στο ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων.
Οι ενέργειες της εταιρείας για την εξυπηρέτηση των επιβατών είναι οι ακόλουθες:
- Προτείνεται στους επιβάτες εναλλακτικά να ταξιδεύσουν την επόμενη ή την προηγουμένη μέρα που εκτελείται δρομολόγιο προς και από Ρέθυμνο με το πλοίο της εταιρείας μας.
- Παρέχεται έκπτωση 15% σε όλους τους παραπάνω επιβάτες.
- Εναλλακτικά προτείνεται να ταξιδεύσουν την ίδια ημέρα του προγραμματισμένου τους ταξιδίου από Πειραιά προς Χανιά ή Χανιά προς Πειραιά.
- Επίσης παρέχεται καμπίνα ή πρώτη θέση χωρίς επιπλέον χρέωση.
- Οι επιβάτες που αναχωρούν από Ρέθυμνο μεταφέρονται με πούλμαν ή ταξί στα Χανιά με έξοδα της εταιρείας για να ταξιδεύσουν προς Πειραιά.
Σημειώνεται πως συνολικά έχουν ενημερωθεί 512 επιβάτες και ένας μικρός αριθμός εξ αυτών (6 στις 05/07, 5 στις 08/07 & 3 στις 09/07) κατέφτασε στο λιμάνι του Πειραιά γιατί δεν είχαν ενημερωθεί από τα πρακτορεία από τα οποία είχαν αγοράσει τα εισιτήρια τους, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μας είχε ενημερώσει τα πρακτορεία αυτά για την αλλαγή στα δρομολόγια. Οι επιβάτες αυτοί εξυπηρετήθηκαν με άλλο πλοίο την ίδια μέρα προς Χανιά.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο σκοπός της εταιρείας μας είναι η διατήρηση των βιώσιμων γραμμών ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση των δρομολογίων και την επόμενη χρονιά.
Όπως γίνεται αντιληπτό από όλους η αλματώδης αύξηση του κόστους λειτουργίας των πλοίων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της τιμής των καυσίμων θα οδηγήσει σε ζημιογόνο εκμετάλλευση με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη δραστηριότητα των πλοίων και των δρομολογίων την επόμενη χρονιά.
Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών».